3 Ocak 2018 Çarşamba

TEREYAĞINI YAKARAK KULLANMAK KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR…


Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden tereyağı faydalı yağlar arasında. Ancak bu fayda doğru ve ölçülü kullanıldığı zaman etkisini gösteriyor. Yakılan ya da kızartılan yağ ise kanserojen etki yaratabiliyor.


Tereyağının doğru kullanılmasına yönelik püf noktalarını Medigold Sultan Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Baha Murat Aydoğ anlattı.

“Türk toplumu olarak yanlış besleniyoruz maalesef. Diyet programlarının hazırlanmasında kişiye özel diyetler var. Ancak diğer taraftan bir de topluma ve bizim kültürümüze özel diyetler önem kazanıyor. Biz yanlış besleniyoruz ama yanlışlıkları seçtiğimiz besinlerin hazırlanmasından ziyade tüketilmesinde de hatalar yapıyoruz.

Makarnayı tüketirken bunlara dikkat edin. 


Makarna Türk sofralarının vazgeçilmezi. Çocukların da en sevdiği gıdalardan birisi. Ancak makarnayı doğru tüketirsek faydalarından söz edebiliriz. Örneğin makarna tüketeceğiniz zaman ekmek yememeye dikkat edin. 4 kaşık makarna ya da pilav bir dilim ekmek kadar enerji içeriyor. Bunlar birbirinin yerine kullanılabilirler ancak aynı öğünde birlikte tüketilmelerini önermiyoruz. Makarna ile birlikte yoğurt tüketilebilir ancak üzerine ketçap dökerek tükettiğinizde bu faydalı besin zararlı hale geliyor. Makarna ya da mantı tüketiminde yapılan bir diğer hata da üzerine yağ yakmaktır. Bu son derece yanlış. Tereyağı faydalı bir besin ancak hafif eritip kullanmak gerekiyor. Yakılan veya kızartılan yağ faydalı özelliğini yitirdiği gibi kanserojen etki yaratabiliyor. Tereyağını da tüketirken kısıtlı miktarda tüketmek bir diğer dikkat etmemiz gereken husus. Dolayısı ile her şeyi ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz, fazlası zararlı olabilir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder