6 Şubat 2018 Salı

KANSER HASTASI ÇİNLİ İŞ ADAMI KENDİNİ TÜRK DOKTORLARA EMANET ETTİ…

Ülkesinde yapacak bir şey kalmadı düşüncesi ile evine gönderilen kanser hastası Çinli iş adamı Zhan Shikang hastalığına umut aramak için Türkiye’ye geldi. Ambulans uçakla ülkemize gelen Zhan, Türk doktor tarafından ameliyat edildi.



2016 yılında yakalandığı karaciğer kanseri yüzünden son bir yıldır büyük sıkıntılar yaşayan 55 yaşındaki Çinli iş adamı Zhan Shikang kanserde terminal dönem denilen hastalığın son evresinde tedavi için Türkiye’ye geldi. Karaciğerle beraber sağ göğüs kafesinin içinde yoğun olarak tümör tutulumu olduğu ve sıvı biriktiği de tespit edildi. Ülkesinde yapılacak bir şey yok düşüncesi ile evine gönderilen iş adamının ailesi Türk dostları sayesinde tedavi için Türkiye’ye gelmeye kadar verdi. Geçtiğimiz pazar günü ambulans uçakla Çin’den İstanbul’a gelen Zhan Shikang ve ailesi Türk doktorların ilgisi karşısında çok duygulandıklarını ifade etti. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından ameliyata alınan hastanın göğüs kafesi içindeki tümörlü akciğer zarı çıkarıldı ve sıvı boşaltıldı göğüs kafesi içine sıcak kemotrapik ajan (HIPEC) uygulandı. Tedavisi İstanbul’da devam eden hasta ve ailesi yaşadıkları süreci anlattı.


Babasının bu zorlu dönemi daha rahat geçirmesi için uzun bir yolculuğu göze aldıklarını ifade eden kendi gibi iş adamı olan 30 yaşındaki oğlu Zhan Mao,” Babamın hastalığı 2 yıl önce başladı. Karaciğer kanseri tanısı ile o dönemde ameliyat oldu. Durumu da iyiye gitti. Ancak son bir yıldır hastalığı ilerledi ve yayılım yaptığı söylendi. Biz işimiz olan zincir marketlerimiz nedeni ile uzun yıllardır İtalya’da yaşıyorduk. Ancak bundan bir yıl önce ülkemize geri döndük. Çin’de tıp teknolojileri çok gelişmiş bundan dolayı babamın tedavisine ülkemizde devam etmek istedik. Ancak durumu daha da kötüye gitti. Son dönemde bize artık yapılacak bir şey kalmadı evinize götürün dediler. Kanserin son evresi ile mücadele ediyoruz. Ancak kanserden dolayı sağ göğüs kafesi içine yayılan tümör ve biriken sıvı babamın nefes almasına engel oluyordu. Sürekli solunum cihazına bağlı yaşamak zorunda. Bu konuda da tedaviden bir cevap alamadık. O yaşamayı çok seviyor ve mücadele ediyor. En azından bu mücadelesini daha rahat geçirmesini istiyoruz. Türk bir arkadaşımız bize Türkiye’de doktorların çok başarılı olduğunu söyledi ve Özkan beyden bahsetti. Tetkiklerimizi kendisine gönderdik değerlendirdikten sonra göğüs kafesindeki sorunla alakalı ameliyat edebileceklerini söyledi. Biz de hiç düşünmeden hemen yolculuk için hazırlıklara başladık. Babamız burada ameliyat oldu. Ameliyatı çok iyi geçmiş. Türk doktorların ilgisi ve hastaya yaklaşımı bizi çok etkiledi ve çok duygulandırdı. Babamın son dönemlerini daha rahat geçirmesi için ellerinden geleni yapıyorlar.” dedi.

Yatağından zafer işareti yaparak duygularını açıklayan Zhan Shikang ise,” Ben ve ailem yirmi saatlik uzun bir yolculuk yaptık. Durumum bu kadar uzun süre yolculuk yapmaya ve uçmaya çok müsait değildi. Yolda her şey olabilirdi. Ama ben ölümü göze aldım. Çünkü yaşamak gerçekten çok güzel ve ben yaşamayı seviyorum. Bu ameliyat bana belki biraz daha yaşama şansı verecek. Ailemle sohbet edip, şakalaşma şansı verecek. Doktoruma çok teşekkür ediyorum ilgisinden ve desteğinden ötürü. Bana yapacak bir şey yok demişlerdi bizim doktorlarımız.” şeklinde konuştu.


Hastanın durumu ile ilgili bilgi veren Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan,” Türkiye ‘den bir arkadaşım aracılığı ile bana ulaştılar. Tetkiklerini gönderdiler. Çinceden İngilizceye çeviri yaptırdık. Karaciğer kanserinin sağ göğüs kafesinde yaygın metastaz yaptığını ve sıvı biriktiğini gördük.  Üç haftada bir kemoterapi veriyorlarmış Çin’de. Göğüs kafesinde yayılan hastalıkla ilgili  sadece, sıvı basit yöntemler ile boşaltılmış. Hiçbir şey yapılamaz evine götürün denmiş. Aile de durumun ciddiyetinin farkında olmasına rağmen umut arayışları devam etmiş. Pazar günü ambulans uçakla geldiler. Tomografi ve PET CT yaptık. Genel durumu beklediğimizden daha iyiydi. Bu kadar metastaza rağmen genç bir hasta olması avantajdı. Bizim tetkiklerimizde de karaciğer ve sağ göğüs kafesinde yaygın tümör tutulumları gördük. Terminal dönem dediğimiz son evre kanser hastası. Bu anlamda yapacak bir şey yok. Çok geç evrede bize ulaştı. Erken gelseler idi karaciğere bile ameliyat yapılma şansı olurdu. Filmlerde sağ tarafta daha fazla olmak üzere sıvı birikimi vardı. Bundan dolayı da solunum yetersizliği vardı ve solunum cihazına bağlı yaşıyordu. Ameliyatla sıvıyı boşalttık. Tümörlü akciğer zarını çıkardık ve içeriye sıcak kemoterapi yöntemi (HIPEC) ile kemoterapi uyguladık. Bu işlemler Çin’de de yapılabilecek basit işlemlerdir aslında ama geçici kateter takılmış orada, geçici çözümler sunulmuş. Biz ameliyattan sonra her iki göğüs kafesine de kalıcı kateter koyduk. Bu uzun süre kalabilecek ve en azından hastanın sıvı yönünden rahat etmesini sağlayacak. Onkoloji ile de konuştuk. Onkoloji çok şansı olmasa dahi genel durumu ve performansı ilacı tolere edeceği için düşük dozda kemoterapi verilebileceğini söyledi. Bir süre Türkiye’de tedavisi devam edecek. Bizim yaptığımız işlemle de nefes alması rahatlayacak, belki oksijene bağımlılığını azaltacak. Yakınları ile yoğun bakım şartlarında değil oda şartlarında beraber vakit geçirebilme şansı olacak.” dedi.

Çevirmen: Hasan Kaşıkçı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder